Berichten uit de hoogte

Inburgeren

Sabalaai namaste! Twee weken Nepal alweer. Duizend-en-één indrukken waarvan we er een paar zullen delen. De eerste cultuurschok is de heftigste, dus bereid je voor op een lang bericht. En vergeet natuurlijk niet de foto's te bekijken!

Omgevingsinvloeden

We hebben ons kampement opgeslagen in de wijk Lainchour, vlakbij backpackersmekka Thamel. Ons guesthouse neemt het smelten van de poolkappen serieus en heeft zich daarom de ambitieuze naam Pacific Guesthouse aangemeten. We hebben WiFi als de stroom het doet, een groot maar hard bed, 56 tv-kanalen (waarvan 51 Nepali of Hindi, opkanaal 37 is 24/7 een mediterende bebaarde hindoe in z'n oranje onderbroek in beeld, briljant) en meestal warm water. Al met al prima. Hier huisvest VSO standaard haar vrijwilligers de eerste weken, dus het is een grote internationale vrijwillige familie. En Karel. Wij volgen onze inburgeringcursus met 10 anderen uit Australië, Canada, Oeganda, VS, GB, Kenia, India, Filippijnen en natuurlijk Nederland. De agenda is lekker vol geweest afgelopen weken. 's Ochtends 4 uur (!!) taalles in groepjes van 3 (we zijn opgesplitst), 's middags worden onze hersenen lekker doorgespoeld met VSO-informatie en cultuur workshops, en 's avonds meestal sociale verplichtingen of de stad verkennen. Tussendoor drinken we heel veel thee (we konden gelukkig al vrij snel thee zonder yakmelk bestellen). We mogen niet klagen over het weer (20 graden en zonnig overdag, 5 graden 's nachts), dus dat doen we ook niet.

Brave New World

Het is duidelijk dat Kathmandu het epicentrum van alles is in Nepal. Alle bedrijvigheid, overheid en ontwikkeling (of verwesterlijking) concentreert zich hier. Kathmandu strekt zich uit over wat een van de grootste valleien ter wereld schijnt te zijn en groeit als kool. We hebben dan ook nog weinig anders gezien dan stad. Wat opvalt is dat er geen duidelijke geografische segregatie is van arm en rijk; mooie nieuwbouwflat naast huisjes van golfkarton, bankgebouw naast vuilnisbelt met bewoners, Landrover geparkeerd tussen geiten en straathonden en ga zo maar door. Maar er zijn dus wel degelijk erg grote verschillen tussen arm en rijk (Nepal's Gini coëfficiënt is 47). Dit komt deels voort uit het kastenstelsel wat officieel is afgeschaft in 1969, maar cultureel nog lang niet is uitgewist. Op macroniveau kent Nepal vier kasten; van hoog naar laag Brahmin, Chhetri, Baishya en Sudra, welke zijn gekoppeld aan achternamen. Het gros van de huidige machthebbers in de regering is Brahmin, ook binnen de Maoïstische partij. Naar voornaam is Karel ook Brahmin (Kharel) en Dorieke's achternaam valt binnen de Baishya, dus Karel is ver beneden zijn stand getrouwd. Gelukkig zijn we voor Nepalese begrippen allebei gewoon onreine rundetende stinkbuitenlanders, dus is dit totaal geen issue in onze relatie.

YakDonald's of MacMoMo

Een Big Mac zit er niet in voorlopig, want er staat levenslang op het doden van een koe. Ze hebben hier overigens wel een KFC, wat als duurder restaurant te boek staat. Verder vind je hier om de 10 meter een eettentje. Standaarditems: thee (chiyaah), linzen (daal), rijst (bhat), curryprut met en zonder vlees (diverse benamingen) en ... MOMO's!! Wij horen u denken 'Momo's?'. Jazeker, momo's. Dit is de Tibetaanse variant van dimsum en overal verkrijgbaar in Kathmandu. Google en u zult verlicht worden. Tot nu toe onze lokale favoriet. Naast de lokale eettentjes waar je prima voor minder dan 1 Euro per persoon kan eten, stikt het ook van de iets duurdere toeristenspots (met o.a. Illy en Lavazza) waar je relaxed kan zitten en digitaal surfen. Het verbaast ons enigszins dat draadloos internet alom aanwezig is. Niet hele snelle verbindingen, maar toch. Digitale ontwikkeling kent beduidend minder barrières dan die van de echte wereld. Om de hoek van ons guesthouse bevindt zich de centrale yoghurtfabriek van Kathmandu, waar je naast prima yoghurt ook goede lassi's kan halen (milkshakes, geen honden). We kunnen daarom gelukkig nog steeds ontbijten met yoghurt-fruit-cruesli. Daarnaast hebben we ons volledig aangepast aan Nepalees dieet, waar onze magen tot nu toe geen weerstand aan bieden. Karel is dus nog steeds niet afgevallen.

Fear and loathing in Kathmandu

We krijgen in Thamel vaker drugs aangeboden dan langs een gemiddelde gracht in A'dam. Hash, coke, viagra, pure ether, you name it. Maar het gaat wel heel gemoedelijk en niet opdringerig. Hash roken is niet ons ding, hash rennen daarentegen... Er bestaat wereldwijd zoiets als de Hash House Harriers; een club expats (en een paar locals) die in het kader van sportieve verbroedering in hun respectievelijke woonplaatsen wekelijks een parcours uitzetten om samen te rennen (voor een uitgebreide omschrijving: http://en.wikipedia.org/wiki/Hash_House_Harriers). Zo ook in Kathmandu (de Himalayan Hash House Harriers). We hebben op de Malediven al kennis gemaakt met Hashing en dat beviel. Daarom hebben we ons ook vol enthousiasme in het Nepalese Hashing gestort. Het was net wat anders; waar we op de Malediven over geasfalteerde wegen een vlak parcours aflegden, hebben we net buiten Kathmandu 13km tussen rijstvelden, door rivieren, heuvel op en heuvel af gerend. Dat alles onder de bezielende leiding van een psychopathische versie Sean Connery. Maar daarna was er gelukkig het vertrouwde pils, wat een hoop goedmaakte. Tevens onze eerste ontmoeting met het leven buiten de stad gehad, wat (letterlijk) een verademing is in vergelijking met de drukte en luchtvervuiling van Kathmandu.

Politiek en Prinsjesdag

Nepal's politieke situatie is zacht gezegd onrustig. We zullen daar ook wel regelmatig iets over te zeggen hebben. Daarom ter inleiding nu Nepal's politieke geschiedenis in vogelvlucht. Heb je hier geen behoefte aan, sla onderstaand stuk dan over.

Voor het één land werd bestond het uit diverse kleine koninkrijkjes met verschillende heersende dynastieën. In 1769 wist Prithvi Narayan Shah het op gewelddadige wijze tot één land te smeden en begon de Shah-dynastie. In 1814 kwam men op het lumineuze idee om land van India af te pakken en ging Nepal de strijd aan met het toen grootste en machtigste rijk op aarde: dat van de Britten. Nepal verloor. Overigens pas na 2 jaar. De Britten wisten niet zo goed wat ze met Nepal en al haar rare bergen aan moesten, dus beperkte men zich tot het installeren van een resident om de Shah's in de gaten te houden. Nepal is dus nooit gekolonialiseerd, waar men erg trots op is. Na de verloren oorlog wilde Nepal lange tijd niets met het buitenland te maken hebben. Eigenlijk is Nepal tot 1990 een gesloten koninkrijk geweest, met uitzondering van de periode 1951-1975, toen toeristen (bergbeklimmers en hippies) werden toegelaten. Na 1990 werd langzaam ruimte gegeven aan democratie en voerden Maoïstische rebellen een zware strijd teneinde communisme in Nepal te introduceren. Op 1 juni 2001 tekende een van de zwartste bladzijden uit de Nepalese geschiedenis zich af, toen de kroonprins in beschonken toestand 10 familieleden en zichzelf uitmoordde, inclusief zijn vader en moeder. Oomlief werd koning. In 2006 werd de vrede getekend tussen de Maoïsten en regering. 2008 markeerde het einde van de monarchie en Nepal werd een federale democratische republiek met een Maoïstische president. Die een jaar later weer aftrad. Tot op heden proberen veel partijen een regering te vormen wat langzaam, heeeeeeeeeeel langzaam vordert.

Laatste tijd zat iedereen te wachten tot het budget officieel werd goedgekeurd door het parlement zodat er dingen geregeld kunnen worden. Dat zou afgelopen week moeten gebeuren: Prinsjesdag in Nepal. Dat gebeurt ook met een koffertje zoals in Nederland. Alleen werd de minister van financiën hier in het parlement besprongen door zijn Maoïstische collega's waarbij de koffer bruut werd ontvreemd. Maar goed, de koffer is inmiddels weer terug en het budget is er door. Gelukkig hebben jullie Jan-Kees de Jager, die wel aardig kan brassen gokken we.

Overige zaken

Yak kaas smaakt naar een mix van Emmenthaler en plastic;

Brits onderzoek wijst uit dat geen enkele Nepalees voldoet aan de eisen voor de vacature van projectmedewerker Budget Europe;

Karel heeft wellicht weer een baan bij een bank;

Zijn er nog analisten in Rotterdam?

's Avonds worden hier geslachte varkens, geiten en kippen bewerkt met een gasbrander, waarom is ons niet duidelijk;

Everest pils is van hoge kwaliteit;

In Thamel zien we veel cafés zich profileren als 'bar with shower'. We vermoeden dat dit de Nepalese variant is op Chinese kappers en Thaise pingpongshows;

Er werken ook mensen uit conflictgebieden (Mindanao!) als volunteer in Nepal;

De lama's in Nepal zijn helemaal niet zo grappig;

Afsluitend

That's all for now. 1 december rijden we naar Pokhara, waar we de taalcursus voortzetten en op zoek gaan naar passende woonruimte. In blijde verwachting van jullie reacties groeten wij jullie!

Reacties

Reacties

Astrid

Jaaaa ik kan jullie ook volgen :-). Ben even bij gelezen, helemaal leuk leuk leuk. SMS' en werkt ook. Doe maar lekker genieten.

Dikke kus

Patrick en Roos

Jullie berichten zijn om van te genieten. Veel plezier daar en we zijn benieuwd naar de volgende.

Groetjes Roos en Patrick

Folkje

Brits onderzoek?? Dan ben ik daar wel benieuwd naar. Ondanks onze expansiedrift vermoed ik dat we dan toch maar onze nieuwste vacature binnen de landgrenzen gaan vervullen. Ik denk bovendien dat jullie best nog zelf een slag kunnen slaan in het humoriseren van de lokale lama's. Introduceer de toaster maar eens. Voor je het weet, vliegen de grollen je om de oren.

Mooie verhalen, smaakt naar meer. Veel plezier met jullie overtocht naar Pokhara!

Groetjes van Joachim (die nu op zn iphone jullie verhaal zit te lezen en hardop gniffelt) en mij!

Evelien

Vetcool Karel en dorieke! Ziet ernaar uit dat jullie inburgeringscurus op volle toeren draait.... yakkieyakkie!

Have fun, x Eef

Maarten

Bizar hoe mensen die je kent in zo'n korte tijd zóveel beleven.. Dat zet je eigen leventje weer even in perspectief.. :) Nee hoor, mooi om te lezen!

x

Gail

Jullie verhalen vind ik heel erg leuk om te lezen. Er blijft geen analist meer over haha, Hilde gaat ook weg. Succes verder met jullie inburgeringscursus en alvast een goede reis naar Pokhara!

Groetjes Gail

Jaap

Kijk..............dat zijn verhalen waar we wat aan hebben. Fantastisch moeten al die ervaringen voor jullie zijn. Ik heb nog een weetje. Het afbranden met een gasbrander van de dieren is om de laatste haartjes van het beest af te branden. Dat doen ze overigens hier ook. Mooi dat het bier van goede kwaliteit is en daarmee logisch dat Karel nog niet is afgevallen. Verder blijven we jullie natuurlijk volgen.

Hartelijke groeten uit Amsterdam,
Jaap en Annemieke

Roel

Hola Dorieke en Karel,

Leuk om jullie berichten te lezen en ben blij om te ontdekken dat er ook fatsoenlijke koffiemerken present zijn. Nu die 5 sterrenhotels nog en dan kom ik ook op bezoek.
Ik zou zeggen, geniet en doe van alles.
Groeten uit het koude Rotterdam,

Roel

Menno

Hoi Dorieke en Karel,

Leuk om alles te lezen. grappige omschrijvingen, geniet ervan. Onze verhuizing naar Budapest loopt gestaag we hebben wat huis hunting verhalen... wens jullie veel succes met jullie huis queste.

groetjes

Anne

Heee daar! Superleuk om te lezen! Ondertussen zijn we hier in NL nu dan echt doorgebroken Doriek, das nou altijd als je weggaat... check beachvolley.nl, we staan op de homepage!!!! Ja ok, je moet wel even goed kijken :-) LIEFS

Femke

Leuk om te lezen! Veel is ook wel herkenbaar, hoewel Leonie en ik destijds een moord hadden gedaan voor 20 graden.... Toch een groet van mij aan de lama's, want ondanks jullie woorden over hun gebrek aan humor blijf ik grote lamafan. Succes met de huizenjacht!

Alexandra

Echt grappig om jullie avonturen te lezen.
Wat een wereld hé! Heel veel succes met inburgeren.

Jeannet

Ha lieverds!
Wat schrijf je ontzettend leuk Dorieke!
Ik heb echt genoten van je verhaal.
Mijn voorstel zou zijn om een uitgever te zoeken...
Hele goede reis gewenst woensdag naar Pokhara, en ik hoop voor jullie dat ze daar christelijkere (Hindoeïstische?) tijden hanteren wat betreft het geven van taalcursussen.
Hele dikke kus, en ik kijk uit naar je volgende verhalen.

marijke

leuk jongens jullie humoristische verwegistanberichten in de tijd dat wij op sintberichten zitten te zwoegen.Kanaal 37 lijkt me een geweldig rustgevend levend schilderij. Ik dacht altijd dat rijstvelden onder water stonden, hoe kan je daarin hardlopen?
groeten uit hilversum en maak er wat van in pokhara.

Enige overgebleven analist

Mijn analyse:
Ik mis nog een foto met je yak t-shirt maar verder ziet het er allemaal goed uit!!

Katy

Het gaat dus helemaal goed daar in Nepal. Je bent al aardig aan het sightseeing geslagen.

Wat ook leuk is om te doen is fietsen door Kathmandu. Wel uitkijken voor het andere gemotoriseerde verkeer, af en toe een koe ontwijken en zorgen dat je niet in een kuil stort.

Kun je een keer een foto maken van de Himalya op de achtergrond?

Heeft iemand jou al tul dai en Dorieke tul didi genoemd? Betekent zoveel als grote man en grote vrouw. In vergelijking met de Nepali zijn Europeanen natuurlijk reusachtig.

Hier is het goed koud en het Sinterklaas komt met ijs en misschien ook sneeuw over de daken gereden.

Have fun.

Mieke en co.

Lieve Doriek en Karel,
Wat een leuk verhaal, moet er reglmatig even om hinniken! Ben wel even emo als ik eraan denk dat mijn kleine nichtje dat vroeger sprietstaartjes had dit soort avonturen beleefd aan de andere kant van de wereld! Superstoer!!! Ik wens jullie heel veel plezier en we doen de groeten aan "die lieve goede sint", zoals Lars hem regelmatig noemt! kussen van Mieke

Wilma

Ha Dorieke en Karel,

Wat heerlijk om te lezen jullie verhaal. Hier in Nederland is het KOUOUOUOUD, genieten we van een prachtig wit sneeuwlandschap en is de Sinterklaasgekte in volle gang...
Succes met het vinden van leuke woonruimte!

Lfs,
Wilma

Leonie

Lieverdjes!

Enenenenen? Zijn jullie al in de villa ingetrokken.
Ik vind het raar dat jullie daar zijn. En niet hier. En wij niet in Cambodja. En het is min 6 graden (da's dus onder nul!) Met gevoelstemperatuur nog kouder. Da's stom. Maar jullie zijn lief en ik mis jullie best.
Geniet en blijf leuke verhaaltjes typerdetypen.

Kussen van ons

p.s. wij zijn alweer helemaal ingeburgerd hoor: senseootje bij, hoop geld uitgeven (wat we niet hebben), klagen over het weer, etc.

Gerrie

Leuk, om jullie verhalen te lezen!
Blijf jullie zeker volgen!
Geniet

Leon

Hm, Nepal klinkt een beetje als Sudan, alleen dan met Bergen in plaats van zand, met 5 graden in plaats van 50, Hindus in plaats van moslims, varkens in plaats van koeien en bier in plaats van.....in plaats van....met bier.....zucht....

Femke

En waarom zijn de lama's niet grappig dan...?
Al een lama-wol muts gescoord? lekker zacht en warm, voor als je de bergen ingaat...Leuk om jullie impressies te lezen. Ben benieuwd naar de verhalen uit Pokhara. Veel plezier!

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!